Przejdź do treści

Szkolenia

które wspierają finanse publiczne

Interpretacje urzędowe

RIO, MF i inne organy

Książka

Ewidencja należności budżetowych

📧 kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

|

☎ 608 702 241

Wynagrodzenie dyrektora kilku szkół niepublicznych jednocześnie a rozliczenie dotacji

2022-03-21
RIO Kielce

Udostępnij

ZOBACZ ORYGINALNY TEKST

Stanowisko RIO Kielce:

Szanowny Panie Prezydencie, wnioskiem z dnia 01.03.2022 roku, doręczonym na adres Regionalnej Izby Obrachunkowej w Kielcach w dacie 01.03.2022 roku, Pan Piotr Łojek – Dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Urzędu Miasta Kielce, działający z upoważnienia Prezydenta Miasta, zwrócił się o udzielenie odpowiedzi na pytanie:

Jak należy interpretować art. 35 ustawy o finansowaniu zadań oświatowych, tj. przeznaczenia dotacji na pokrycie wynagrodzenia osoby fizycznej zatrudnionej – będącej organem prowadzącym, pełniącej funkcję dyrektora w kilku szkołach/placówkach? Czy limit wynagrodzenia dla w/w osoby winien być obliczany każdorazowo dla poszczególnej szkoły/placówki, czy winien stanowić łącznie limit wynagrodzenia, jaki można sfinansować z dotacji, w wyniku zatrudnienia w kilku jednostkach oświatowych?

Odpowiadając na postawione pytanie, wskazać należy na następujące okoliczności.

Zgodnie z art. 35 ust. 1 pkt 1 lit a) oraz aa) ustawy z dnia 27 października 2017 r. o finansowaniu zadań oświatowych (tekst jedn. Dz. U. z 2021 r. poz. 1930 ze zm.), dalej f.z.o. – dotacje, o których mowa w art. 15-21, art. 25, art. 26, art. 28-31a i art. 32, są przeznaczone na dofinansowanie realizacji zadań placówek wychowania przedszkolnego, szkół lub placówek w zakresie kształcenia, wychowania i opieki, w tym kształcenia specjalnego i profilaktyki społecznej. Dotacje mogą być wykorzystane wyłącznie na:

1) pokrycie wydatków bieżących placówki wychowania przedszkolnego, szkoły i placówki, obejmujących każdy wydatek poniesiony na cele działalności placówki wychowania przedszkolnego, szkoły lub placówki, w tym na:

a) roczne wynagrodzenie osoby fizycznej zatrudnionej na podstawie umowy o pracę w przedszkolu, innej formie wychowania przedszkolnego, szkole lub placówce w przeliczeniu na maksymalny wymiar czasu pracy – w wysokości nieprzekraczającej:

– 250% 12-krotnego średniego wynagrodzenia nauczyciela dyplomowanego, o którym mowa w art. 30 ust. 3 pkt 4 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2019 r. poz. 2215) – w przypadku publicznych przedszkoli, innych form wychowania przedszkolnego, szkół i placówek oraz niepublicznych przedszkoli, o których mowa w art. 17 ust. 1, oddziałów przedszkolnych w niepublicznych szkołach podstawowych, o których mowa w art. 19 ust. 1, i niepublicznych innych form wychowania przedszkolnego, o których mowa w art. 21 ust. 1,

– 150% 12-krotnego średniego wynagrodzenia nauczyciela dyplomowanego, o którym mowa w art. 30 ust. 3 pkt 4 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela – w przypadku niepublicznych przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w niepublicznych szkołach podstawowych i niepublicznych innych form wychowania przedszkolnego niewymienionych w tiret pierwszym, oraz niepublicznych szkół i placówek,

aa) roczne wynagrodzenie osoby fizycznej zatrudnionej na podstawie umowy cywilnoprawnej w publicznym lub niepublicznym przedszkolu, innej formie wychowania przedszkolnego, szkole lub placówce oraz osoby fizycznej prowadzącej publiczne lub niepubliczne przedszkole, inną formę wychowania przedszkolnego, szkołę lub placówkę, jeżeli odpowiednio pełni funkcję dyrektora przedszkola, szkoły lub placówki albo prowadzi zajęcia w innej formie wychowania przedszkolnego – w wysokości nieprzekraczającej odpowiednio kwot określonych w lit. a,

Zgodnie z art. 35 ust. 2a i 2b f.z.o. – maksymalny wymiar czasu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, oblicza się zgodnie z art. 130 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1320 oraz z 2021 r. poz. 1162), z uwzględnieniem art. 292 § 1 tej ustawy. Wynagrodzenie osoby fizycznej, która w tym samym przedszkolu, innej formie wychowania przedszkolnego, szkole lub placówce otrzymuje jednocześnie wynagrodzenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i aa, nie może łącznie przekroczyć wysokości określonych w ust. 1 pkt 1 lit. a.

Cytowane wyżej przepisy art. 35 ust. 1 pkt 1 lit a) oraz aa) f.z.o. ustalają taki sam roczny limit wynagrodzenia osoby fizycznej zatrudnionej zarówno na podstawie umowy o pracę jak również na podstawie umowy cywilnoprawnej w przedszkolu, innej formie wychowania przedszkolnego, szkole lub placówce w przeliczeniu na maksymalny wymiar czasu pracy. Nie wskazują one jednak na stosowanie tego limitu w stosunku do osób zatrudnionych w więcej niż jednym przedszkolu, innej formie wychowania przedszkolnego, szkole lub placówce.

Sposób obliczenia maksymalnego czasu pracy dla osób zatrudnionych na podstawie umowy o pracę określa art. 35 ust. 2a f.z.o. Przepis ten odnosi się do zasad ustalania wymiaru czasu pracy.

Jedynym przepisem, jaki nakazuje sumować wynagrodzenie osoby fizycznej w ramach limitu rocznego jest art. 35 ust. 2b f.z.o. należy jednak zauważyć, że dotyczy on jedynie sytuacji gdy dana osoba otrzymuje jednocześnie wynagrodzenie na podstawie umowy o pracę jak również umowy cywilnoprawnej z tego samego przedszkola, innej formie wychowania przedszkolnego, szkoły lub placówki. Zatem w innych przypadkach nie ma podstaw do stosowania limitu wynikającego z art. 35 ust. 1 pkt 1 lit a) oraz aa) f.z.o.

Jednocześnie pragnę podkreślić, że jest to jedynie stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Kielcach, która nie posiada uprawnień do dokonywania powszechnie obowiązującej wykładni przepisów prawa.

{RIO Kielce, 2022-03-21, sygn. WI.54.14.2022}

Chcesz lepiej rozumieć zasady rachunkowości budżetowej i finansów publicznych?

Zobacz aktualne szkolenia dla jednostek sektora finansów publicznych

ZOBACZ SZKOLENIA

Najnowsze interpretacje

Ewidencja różnic kursowych

2026-09-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 22 lipca 2026 r. w sprawie rozliczania różnic kursowych, wyjaśniam. Różnice …

Dowiedz się więcej…

Ujęcie środków w budżecie JST uzyskanych z Krajowego Funduszu Szkoleniowego

2026-09-14 / RIO Łódź
Stanowisko RIO Łódź: W odpowiedzi na pismo Pana Wójta zawierające wniosek o udzielenie wyjaśnienia: „czy środki otrzymane z Powiatowego Urzędu …

Dowiedz się więcej…

Kaucje za butelki jednak można klasyfikować także w § 443

2026-07-17 / RIO Poznań
Stanowisko RIO Poznań: W odpowiedzi na wniosek z dnia 19 czerwca 2026 r., dotyczący wskazania paragrafu klasyfikacji wydatków, w którym …

Dowiedz się więcej…

Ewidencja kaucji za butelki, ujmowanie jej bezpośrednio w koszty, kwalifikacja jako wydatek i dochód

2026-05-22 / RIO Olsztyn
Stanowisko RIO Olsztyn: Odpowiadając na pismo z dnia 12 maja 2026 roku zawierające prośbę o udzielenie wyjaśnienia w zakresie odpowiedzi …

Dowiedz się więcej…

Dochody ze zwrotu kaucji ujmujemy w § 097

2026-05-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 25 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w ochotniczej …

Dowiedz się więcej…

System kaucyjny w szkole

2026-05-15 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 18 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w szkole, …

Dowiedz się więcej…

Wydatek na wykup gruntu w ramach inwestycji drogowej

2026-05-13 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 27 marca 2026 r. w sprawie klasyfikacji wydatków związanych z wypłatą …

Dowiedz się więcej…

Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”

2026-04-07 / info
Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”1. Z promocji mogą skorzystać jednostki sektora finansów publicznych, zgłaszające swojego pracownika do uczestnictwa w …

Dowiedz się więcej…

Klasyfikowanie wydatków na kaucje za butelki

2026-03-10 / RIO Gdańsk
Stanowisko RIO Gdańsk: Pismem z dnia 9 lutego 2026 r., doręczonym do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku w dniu 11 …

Dowiedz się więcej…

Opłaty za wyżywienie w szkołach jako należność o charakterze publicznoprawnym

2025-07-23 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 10 czerwca 2025 r. w sprawie charakteru opłat za wyżywienie w …

Dowiedz się więcej…

Kontakt

Praxis-Logos
ul. Szeroka 142L / 2
04-277 Warszawa

tel. 608 702 241

kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

Szkolenia otwarte

Ofertę szkoleń otwartych publikujemy na naszej stronie tutaj https://interpretacjebudzetowe.pl/szkolenia/

Szkolenia zamknięte

Organizujemy szkolenia zamknięte, dopasowane do Państwa potrzeb.
Zapraszamy do kontaktu