Przejdź do treści

Szkolenia

które wspierają finanse publiczne

Interpretacje urzędowe

RIO, MF i inne organy

Książka

Ewidencja należności budżetowych

📧 kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

|

☎ 608 702 241

Opłata za dodatkowe usługi publiczne w zakresie utrzymania czystości wliczona w cenę opłat za śmieci?

2021-07-06
RIO Szczecin

Udostępnij

ZOBACZ ORYGINALNY TEKST

Stan faktyczny:

Uznanie opłaty za dodatkowe usługi w zakresie odbierania odpadów komunalnych za opłatę o charakterze daniny publicznej, która nie podlega opodatkowaniu VAT.

Pytanie:

1. Czy ustalona i pobierana od mieszkańców opłata za dodatkowe usługi w zakresie odbierania odpadów komunalnych ustalona uchwała Rady gminy stanowi podstawę opodatkowania VAT, jako wynagrodzenia za odpłatne świadczenie usług, czy tez opłata ma charakter daniny publicznej i w związku z tym nie będzie podlegała opodatkowaniu VAT?

2. Czy należna opłata naliczona powinna zostać na podstawie wniosku, zlecenia, deklaracji mieszkańca o dokonanie dodatkowej usługi odbioru odpadów komunalnych.

Stanowisko własne:

Rada gminy może określić, w drodze uchwały stanowiącej akt prawa miejscowego, rodzaj dodatkowych usług świadczonych przez gminę w zakresie odbierania odpadów komunalnych, sposób ich świadczenia oraz wysokość cen za te usługi.

Dodatkowe usługi wykonywane przez gminę w zakresie odbioru i zagospodarowania odpadów komunalnych stanowią zadanie własne gminy. Odbiór odpadów ma charakter obowiązku, który nie jest wykonywany na podstawie umowy cywilnoprawnej.

Mieszkańcy mają obowiązek przekazywania odpadów komunalnych gminie (przedsiębiorcy, któremu gmina powierzyła to zadanie w wyniku przetargu) i nie mogą wybrać innego sposobu utylizacji odpadów ani innego podmiotu odbierającego odpady. Mieszkańcy mają ustawowy obowiązek płacić na rzecz gminy opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi i analogiczny charakter mają dodatkowe usługi. Mimo, ze są one wykonywane na wniosek mieszkańca, to mieszkaniec nie ma prawa wyboru innego wykonawcy usługi i jest zobowiązany do uiszczania opłaty wymaganej ustawą a ustalonej na podstawie uchwały Rady Gminy.

Zdaniem gminy charakter opłaty wskazuj e, Że mamy do czynienia z „daniną publiczna” — opłata ustalona jest w sposób określony w ustawie i stanowi dochód gminy przeznaczony na działania wykonywane w interesie publicznym.

Dodatkowe usługi w zakresie odbioru i zagospodarowania odpadów komunalnych stanowią uzupełnienie podstawowego świadczenia Gminy dla mieszkańców.

Gmina pobierając od Właścicieli nieruchomości opłaty, o których mowa w art. 6 r ust. 4 ustawy, będzie działała w odniesieniu do tych czynności jako organ władzy publicznej, w zakresie realizacji zadań Własnych powierzonych gminie na podstawie ustawy. Z tytułu realizacji świadczeń objętych wnioskiem, gmina wyłączona będzie z opodatkowania podatkiem od towarów i usług, a pobierana opłata, której obowiązek uiszczenia wynika z ustawy, będzie miał charakter publicznoprawny i nie będzie podlegał opodatkowaniu podatkiem VAT.

Stanowisko RIO Szczecin:

Odpowiadając na wniosek Pana Burmistrza z dnia 26 maja br. (przekazany w dniu 7 czerwca br.) o udzielenie wyjaśnienia w zakresie stosowania przepisu art. 6r ust. 4 ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. z 2021 r. poz. 888) zwanej dalej ustawą, uprzejmie informuję co następuje.

Wskazany przez Pana Burmistrza przepis art. 6r ust. 4 ustawy stanowi, że rada gminy może określić, w drodze uchwały stanowiącej akt prawa miejscowego, rodzaje dodatkowych usług świadczonych przez gminę w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości i zagospodarowania tych odpadów, sposób ich świadczenia oraz wysokość cen za te usługi. W ocenie Regionalnej Izby Obrachunkowej w Szczecinie odpłatność za usługi, określone przytoczonym wyżej przepisem nie ma charakteru daniny publicznej, a zgłoszenie chęci skorzystania z usług przez właściciela nieruchomości nie powinno być zawarte w deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Izba podziela w tym zakresie pogląd wyrażony w uchwale Nr 1631/15 Kolegium Regionalnej Izby Obrachunkowej w Białymstoku z dnia 29 kwietnia 2015 r., w uzasadnieniu której wskazano, iż „Uchwała podjęta przez radę gminy na podstawie art. 6r ust. 4 z punktu widzenia cywilistycznego stanowi ofertę zawarcia umowy. W tym przypadku właściciel nieruchomości musi zgłosić gminie chęć skorzystania z dodatkowych usług.

W takiej sytuacji koszty świadczenia dodatkowych usług nie mogą być pokrywane w ramach opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Wobec powyższego ustalenia należy stwierdzić, iż zgłoszenia takiego nie można zawrzeć w deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Określenie przez Radę Gminy wzoru deklaracji, który zawiera oświadczenia o zamiarze korzystania z dodatkowej usługi, pozostaje w sprzeczności z zapisami art. 6n ust. 1. Poza tym opłata za gospodarowanie odpadami jest należnością publicznoprawną i stosuje się do niej przepis ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa. W tym przypadku deklaracja stanowi podstawę wystawienia tytułu wykonawczego w postępowaniu egzekucyjnym, natomiast dochodzenie należności z tytułu dodatkowych usług świadczonych przez gminę następuje w drodze postępowania cywilnego.” Przytoczone zapatrywanie koresponduje z rozstrzygnięciami wojewodów i regionalnych izb obrachunkowych podjętymi na gruncie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, w szczególności z uchwałą Nr 93/2015 Kolegium Regionalnej Izby Obrachunkowej we Wrocławiu z dnia 25 listopada 2015 r., w uzasadnieniu której Izba stwierdza, że: „Korzystanie natomiast przez właścicieli nieruchomości ze świadczenia przez Gminę dodatkowych, odpłatnych czynności mających na celu uzupełnienie koszyka usług w zakresie odbioru i zagospodarowania odpadów o wyposażenie w pojemniki jest dobrowolne i winno odbywać się na mocy zawartych umów cywilnoprawnych”, czy też rozstrzygnięciem Wojewody Śląskiego z dnia 24 lipca 2013 r. znak NPII.4131.1.354.201, w uzasadnieniu którego wskazano, iż „Nadto powołany przepis ustawy, posługując się pojęciem ceny, wyraźnie wskazuje na odmienny, cywilnoprawny charakter należności uiszczanej za usługi dodatkowe, której nie można utożsamiać – z wynikającą z innych przepisów – opłatą za gospodarowanie odpadami komunalnymi o charakterze publicznoprawnym ze wszystkimi wynikającymi z niej konsekwencjami, obejmującymi składanie deklaracji, stosowanie przepisów Ordynacji podatkowej czy przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Cena stanowi element umowy między równymi stronami stosunku cywilnoprawnego, ustala się ją w oparciu o zasadę ekwiwalentności świadczeń, a samo zawarcie umowy ma charakter dobrowolny. Zatem, w przypadku usług dodatkowych – wskazanych w uchwale Rady – obowiązek uiszczenia należności nie powstaje z mocy prawa i nie może być egzekwowany przy użyciu środków przymusu administracyjnego.”

W ocenie Izby odpłatność, o której mowa w art. 6r ust. 4 ustawy ma charakter cywilnoprawny, jeżeli dotyczy faktycznie usług dodatkowych, nie zaś usług podstawowych w zakresie odbioru i gospodarowania odpadami, co z kolei koresponduje ze stanowiskiem Naczelnego Sądu Administracyjnego wyrażonym w uzasadnieniu wyroku z dnia 8 grudnia 2015 r. sygn. akt I FSK 1192/14.

Wskazuję ponadto, że kwestia opodatkowania podatkiem VAT przedmiotowych usług dodatkowych, za które na podstawie art. 6r ust. 4 ustawy jest pobierana cena, wykracza poza zakres spraw poddanych właściwości Izby mocą przepisów ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (Dz. z 2019 r. poz. 2137). Opodatkowanie usług jest materią normowaną przepisami prawa podatkowego, nie zaś wskazanego we wniosku art. 6r ust. 4 ustawy. Do wyjaśnienia stosowania tego prawa w drodze interpretacji podatkowych umocowane zostały wyspecjalizowane organy, wskazane w rozdziale 1a działu II Ordynacji podatkowej. Z uwagi na powyższe Izba nie rozstrzygnie kwestii obłożenia podatkiem VAT, usług świadczonych przez gminę na podstawie art. 6r ust. 4 ustawy. Wskazuję również, że Izba nie posiada kompetencji do oceny indywidualnych interpretacji podatkowych.

Przedstawione stanowisko nie stanowi wiążącej wykładni przepisów prawa, wyraża jedynie opinię na przedstawione zagadnienie.

{Urząd Gminy Chociwel, 2021-05-26, sygn. -}
{RIO Szczecin, 2021-07-06, sygn. K.0542.PZ.19.FM.2021}

Chcesz lepiej rozumieć zasady rachunkowości budżetowej i finansów publicznych?

Zobacz aktualne szkolenia dla jednostek sektora finansów publicznych

ZOBACZ SZKOLENIA

Najnowsze interpretacje

Ewidencja różnic kursowych

2026-09-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 22 lipca 2026 r. w sprawie rozliczania różnic kursowych, wyjaśniam. Różnice …

Dowiedz się więcej…

Ujęcie środków w budżecie JST uzyskanych z Krajowego Funduszu Szkoleniowego

2026-09-14 / RIO Łódź
Stanowisko RIO Łódź: W odpowiedzi na pismo Pana Wójta zawierające wniosek o udzielenie wyjaśnienia: „czy środki otrzymane z Powiatowego Urzędu …

Dowiedz się więcej…

Kaucje za butelki jednak można klasyfikować także w § 443

2026-07-17 / RIO Poznań
Stanowisko RIO Poznań: W odpowiedzi na wniosek z dnia 19 czerwca 2026 r., dotyczący wskazania paragrafu klasyfikacji wydatków, w którym …

Dowiedz się więcej…

Ewidencja kaucji za butelki, ujmowanie jej bezpośrednio w koszty, kwalifikacja jako wydatek i dochód

2026-05-22 / RIO Olsztyn
Stanowisko RIO Olsztyn: Odpowiadając na pismo z dnia 12 maja 2026 roku zawierające prośbę o udzielenie wyjaśnienia w zakresie odpowiedzi …

Dowiedz się więcej…

Dochody ze zwrotu kaucji ujmujemy w § 097

2026-05-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 25 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w ochotniczej …

Dowiedz się więcej…

System kaucyjny w szkole

2026-05-15 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 18 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w szkole, …

Dowiedz się więcej…

Wydatek na wykup gruntu w ramach inwestycji drogowej

2026-05-13 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 27 marca 2026 r. w sprawie klasyfikacji wydatków związanych z wypłatą …

Dowiedz się więcej…

Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”

2026-04-07 / info
Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”1. Z promocji mogą skorzystać jednostki sektora finansów publicznych, zgłaszające swojego pracownika do uczestnictwa w …

Dowiedz się więcej…

Klasyfikowanie wydatków na kaucje za butelki

2026-03-10 / RIO Gdańsk
Stanowisko RIO Gdańsk: Pismem z dnia 9 lutego 2026 r., doręczonym do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku w dniu 11 …

Dowiedz się więcej…

Opłaty za wyżywienie w szkołach jako należność o charakterze publicznoprawnym

2025-07-23 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 10 czerwca 2025 r. w sprawie charakteru opłat za wyżywienie w …

Dowiedz się więcej…

Kontakt

Praxis-Logos
ul. Szeroka 142L / 2
04-277 Warszawa

tel. 608 702 241

kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

Szkolenia otwarte

Ofertę szkoleń otwartych publikujemy na naszej stronie tutaj https://interpretacjebudzetowe.pl/szkolenia/

Szkolenia zamknięte

Organizujemy szkolenia zamknięte, dopasowane do Państwa potrzeb.
Zapraszamy do kontaktu