Przejdź do treści

Szkolenia

które wspierają finanse publiczne

Interpretacje urzędowe

RIO, MF i inne organy

Książka

Ewidencja należności budżetowych

📧 kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

|

☎ 608 702 241

Czy od 01.09.2022 r. szkoła nadal będzie pobierać opłaty stołówkowe tylko za „wkład do kotła”?

2021-12-22
RIO Szczecin

Udostępnij

ZOBACZ ORYGINALNY TEKST

Stan faktyczny:

Z dniem 1 września 2022 r. obowiązywać zacznie art. 106a ustawy Prawo oświatowe, zgodnie z którym szkoła podstawowa, z wyjątkiem szkoły podstawowej dla dorosłych, oraz szkoła artystyczna realizująca kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej, zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole. Korzystanie z posiłku, o którym mowa w ust. 1, jest dobrowolne i odpłatne.

Z powyższym obowiązkiem skorelowany jest obowiązek określenia w statucie szkoły organizacji żywienia, o której mowa w art. 106a – w przypadku szkoły podstawowej oraz szkoły artystycznej realizującej kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej.

W uzasadnieniu do ustawy wskazane jest, iż jednym z elementów realizacji opiekuńczej i profilaktycznej funkcji szkoły podstawowej będzie obowiązek zapewnienia uczniom jednego gorącego posiłku w trakcie pobytu w szkole. Zapewnienie uczniom dostępu do gorących posiłków oraz planowany rządowy program „Stołówka szkolna” zachęci samorządy prowadzące szkoły podstawowe do odtworzenia stołówek lub zorganizowania jadalni w szkołach.

Jednocześnie rozwiązania te doprowadzą do stworzenia właściwych warunków: spożywania posiłku w szkole i będą sprzyjać kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych oraz postaw prozdrowotnych wśród dzieci.

Pytanie:

Czy przepis art. 106a ust. 2 ustawy Prawo oświatowe w brzmieniu, w którym zacznie obowiązywać od 1 września 2022 r. uprawnia szkoły podstawowe (z wyjątkiem szkół podstawowych dla dorosłych) do pobierania opłaty za posiłek w pełnej wysokości (nie tylko w zakresie tzw. wkładu do kotła)?

Stanowisko własne:

Zgodnie z art. 106a ustawy Prawo oświatowe (którego treść rozpocznie obowiązywać od dnia l września 2022 r.) szkoła podstawowa, z wyjątkiem szkoły podstawowej dla dorosłych, oraz szkoła artystyczna realizująca kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej, zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole. Korzystanie z posiłku, o którym mowa w ust. 1, jest dobrowolne i odpłatne.

W ocenie Gminy Miasta Kołobrzeg szkoły podstawowe będą uprawnione do pobierania pełnej opłaty za zapewnienie posiłku w ramach realizacji obowiązku wynikającego z art. 106a ustawy Prawo oświatowe.

Interpretacja powyższa wynika po pierwsze — z faktu wyodrębnienia przez ustawodawcę nowego obowiązku w sferze realizacji funkcji opiekuńczej i profilaktycznej szkoły podstawowej, a po drugie odmiennego uregulowania kwestii odpłatności za posiłek niż to ustawodawca uczynił w przypadku stołówek szkolnych.

Art. 106a ust. 2 ustawy Prawo oświatowe wprost stanowi, iż korzystanie z posiłku, o którym mowa w ust. 1, jest dobrowolne i odpłatne. Z definicji słownikowej zwrotu „odpłatny” wynika, że odpłatny to taki, za który się płaci.

Jednocześnie ustawodawca w art. 106a ustawy Prawo oświatowe nie uczynił żadnego ograniczenia dotyczącego odpłatności za posiłek. Z opłat za posiłek, o którym mowa w art. 106a ust. 2 ustawy Prawo oświatowe nie zostały wyłączone żadne koszty. Tym samym odpłatność powinna być pobierana w pełnej wysokości.

Interpretacja powyższa znajduje dodatkowo uzasadnienie przy zestawieniu brzmienia przepisu art. 106 i 106a ustawy Prawo oświatowe. W art. 106 ust. 2 ustawy Prawo oświatowe ustawodawca również przewidział odpłatność za korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej. Jednakże w ust. 4 art. 106 ustawy Prawo oświatowe wskazał, że do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.

Tym samym w przypadku posiłków zorganizowanych i wydawanych w ramach stołówki szkolnej odpłatność posiłków została ograniczona wyłącznie do tzw. wkładu do kotła. Takiego ograniczenia nie przewidziano natomiast w art. 106a ustawy Prawo oświatowe. Mając na uwadze powyższe nie sposób zatem przyjąć, że racjonalny ustawodawca chcąc w sposób tożsamy uregulować odpłatność za posiłki, o których mowa w art. 106 i 106a ustawy Prawo oświatowe, zakres tej odpłatności odmiennie określa. Założenie o racjonalnym prawodawcy nakazuje przyjąć, że wyłączenie pewnych kosztów z opłat za posiłki w stołówce i brak analogicznej regulacji, w przypadku posiłku, o którym mowa w art. 106a ustawy Prawo oświatowe — jest celowe, a zamierzeniem ustawodawcy w przypadku posiłku, o którym mowa w art. 106a ustawy Prawo oświatowe jest jego pełna odpłatność.

Za powyższym przemawia również okoliczność, że przyjęcie odmiennej optyki doprowadziłoby do sytuacji, w której zasady organizacji posiłku z art. 106a i 106 ustawy Prawo oświatowe byłyby tożsame, a zatem budziłoby wątpliwości (pod kątem zasadności i racjonalności) wprowadzanie odrębnej nowej regulacji dotyczącej obowiązku zapewnienia jednego gorącego posiłku. Ustawodawca efekt ten osiągnąłby wprowadzeniem obowiązkowej stołówki czego, jednakże nie uczynił. Przyjmując, że stołówka może być zorganizowana w szkole zarówno poprzez zapewnienie spożycia posiłków w formie dań przygotowywanych w zorganizowanej w szkole kuchni, jak i w formie posiłków przygotowywanych poza szkołą, których możliwość zakupienia i spożycia na terenie szkoły zapewnia dyrektor — każdy posiłek, którego możliwość zakupienia i spożycia zorganizowałaby szkoła należałoby traktować jako zorganizowanie stołówki. Zatarłaby się zatem różnica pomiędzy instytucją z art. 106 i 106a ustawy Prawo oświatowe. Tymczasem ustawodawca nie nałożył na szkoły podstawowe obowiązku tworzenia stołówki, a jedynie obowiązek zapewnienia możliwości spożycia przez uczniów jednego gorącego posiłku w szkole.

Stanowisko RIO Szczecin:

W nawiązaniu do Pani wniosku z dnia 15 listopada 2021 r. (złożonego w tut. Izbie w dniu 22 listopada br.), dotyczącego interpretacji treści i stosowania mającego obowiązywać od dnia 1 września 2022 r. przepisu art. 106a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe, wyjaśniam co następuje.

Podstawę udzielania wyjaśnień przez Regionalną Izbę Obrachunkową w Szczecinie stanowi art. 13 pkt 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych. W myśl powołanego przepisu prawa do zadań izby należy udzielanie wyjaśnień na wystąpienia podmiotów wymienionych w art. 1 ust. 2 tej ustawy w sprawach dotyczących stosowania przepisów o finansach publicznych.

Wskazany w zapytaniu art. 106a ustawy Prawo oświatowe, mający obowiązywać od dnia 1 września 2022 r., w przeciwieństwie do treści obecnie obowiązującego art. 106 ww. ustawy, w sposób jednoznaczny i bezsporny nie rozstrzyga kwestii zakresu odpłatności ponoszonej przez uczniów za dobrowolne korzystanie z posiłków zapewnianych przez szkołę. Przedstawiając powyższe stanowisko informuję, że w zakresie przedstawionym we wniosku organem właściwym, do dokonania wykładni przepisów ustawy Prawo oświatowe, jest Minister Edukacji i Nauki.

 

{Urząd Miasta Kołobrzeg, 2021-11-15, sygn. -}
{RIO Szczecin, 2021-12-22, sygn. K.0542.ZF.30.MB.2021}

Chcesz lepiej rozumieć zasady rachunkowości budżetowej i finansów publicznych?

Zobacz aktualne szkolenia dla jednostek sektora finansów publicznych

ZOBACZ SZKOLENIA

Najnowsze interpretacje

Ewidencja różnic kursowych

2026-09-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 22 lipca 2026 r. w sprawie rozliczania różnic kursowych, wyjaśniam. Różnice …

Dowiedz się więcej…

Ujęcie środków w budżecie JST uzyskanych z Krajowego Funduszu Szkoleniowego

2026-09-14 / RIO Łódź
Stanowisko RIO Łódź: W odpowiedzi na pismo Pana Wójta zawierające wniosek o udzielenie wyjaśnienia: „czy środki otrzymane z Powiatowego Urzędu …

Dowiedz się więcej…

Kaucje za butelki jednak można klasyfikować także w § 443

2026-07-17 / RIO Poznań
Stanowisko RIO Poznań: W odpowiedzi na wniosek z dnia 19 czerwca 2026 r., dotyczący wskazania paragrafu klasyfikacji wydatków, w którym …

Dowiedz się więcej…

Ewidencja kaucji za butelki, ujmowanie jej bezpośrednio w koszty, kwalifikacja jako wydatek i dochód

2026-05-22 / RIO Olsztyn
Stanowisko RIO Olsztyn: Odpowiadając na pismo z dnia 12 maja 2026 roku zawierające prośbę o udzielenie wyjaśnienia w zakresie odpowiedzi …

Dowiedz się więcej…

Dochody ze zwrotu kaucji ujmujemy w § 097

2026-05-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 25 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w ochotniczej …

Dowiedz się więcej…

System kaucyjny w szkole

2026-05-15 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 18 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w szkole, …

Dowiedz się więcej…

Wydatek na wykup gruntu w ramach inwestycji drogowej

2026-05-13 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 27 marca 2026 r. w sprawie klasyfikacji wydatków związanych z wypłatą …

Dowiedz się więcej…

Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”

2026-04-07 / info
Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”1. Z promocji mogą skorzystać jednostki sektora finansów publicznych, zgłaszające swojego pracownika do uczestnictwa w …

Dowiedz się więcej…

Klasyfikowanie wydatków na kaucje za butelki

2026-03-10 / RIO Gdańsk
Stanowisko RIO Gdańsk: Pismem z dnia 9 lutego 2026 r., doręczonym do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku w dniu 11 …

Dowiedz się więcej…

Opłaty za wyżywienie w szkołach jako należność o charakterze publicznoprawnym

2025-07-23 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 10 czerwca 2025 r. w sprawie charakteru opłat za wyżywienie w …

Dowiedz się więcej…

Kontakt

Praxis-Logos
ul. Szeroka 142L / 2
04-277 Warszawa

tel. 608 702 241

kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

Szkolenia otwarte

Ofertę szkoleń otwartych publikujemy na naszej stronie tutaj https://interpretacjebudzetowe.pl/szkolenia/

Szkolenia zamknięte

Organizujemy szkolenia zamknięte, dopasowane do Państwa potrzeb.
Zapraszamy do kontaktu