Przejdź do treści

Szkolenia

które wspierają finanse publiczne

Interpretacje urzędowe

RIO, MF i inne organy

Książka

Ewidencja należności budżetowych

📧 kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

|

☎ 608 702 241

Dokonanie przez radę zmian w uchwale budżetowej wbrew woli wójta

2021-04-14
RIO Bydgoszcz

Udostępnij

ZOBACZ ORYGINALNY TEKST

Stan faktyczny:

Rada gminy, wbrew woli wójta, przyjęła zmiany w uchwale budżetowej. Wprowadziła do budżetu nowe zadanie inwestycyjne przeznaczając na to środki z innego zadania, które było w projekcie uchwały budżetowej przygotowanej przez wójta i znajduje się w podjętej wcześniej uchwale budżetowej.

Pytanie:

Czy organ stanowiący może dokonać zmian w uchwalonym budżecie gminy bez zgody organu wykonawczego, które nie są objęte inicjatywą organu wykonawczego? Czy takie działania rady gminy naruszają w istotny sposób art. 233 pkt 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych w związku z art. 30 ust. 2 pkt 1 ustawy o samorządzie gminnym poprzez to, że podejmując uchwałę w sprawie zmian w budżecie Gminy przekraczają zakres swoich kompetencji, bowiem dokonują takich zmian w budżecie, które nie były objęte inicjatywą uchwałodawczą wójta?

Stanowisko własne:

Zdaniem organu wykonawczego Rada Gminy nie jest umocowana do podejmowania tego typu uchwały w sprawie zmian w budżecie, ponieważ nie była ona poprzedzona inicjatywą uchwałodawczą wójta gminy.

Stanowisko RIO Bydgoszcz:

W odpowiedzi na złożony przez Panią Skarbnik, działającą z upoważnienia Wójta, wniosek z dnia 17 marca 2021 r., przesłany do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Bydgoszczy w dniu 18 marca 2021 r., w sprawie uprawnienia organu stanowiącego do dokonywania zmian w projekcie uchwały o zmianie uchwały budżetowej uprzejmie informuje co następuje.

Zgodnie z treścią art. 13 pkt 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (t.j. Dz. U. z 2019 r., poz. 2137) do zadań Izby należy udzielanie wyjaśnień na wystąpienia podmiotów wymienionych w art. 1 ust. 2 ustawy w sprawach dotyczących stosowania przepisów o finansach publicznych. Zapytanie skierowane do Izby dotyczy zakresu zmian w projekcie uchwały o zmianie uchwały budżetowej do którego uprawniony jest organ stanowiący jednostki samorządu terytorialnego, to znaczy czy organ stanowiący może dokonać zmian w uchwalonym budżecie gminy bez zgody organu wykonawczego, które nie są objęte inicjatywą organu wykonawczego.

Wskazać należy, że zgodnie z treścią art. 233 pkt 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 305) inicjatywa w sprawie sporządzenia projektu uchwały budżetowej o zmianie uchwały budżetowej przysługuje wyłącznie zarządowi jednostki samorządu terytorialnego. Oznacza to, że zmian w uchwale budżetowej organ stanowiący może dokonać dopiero po uprzednim przedłożeniu przez organ wykonawczy projektu uchwały o zmianie uchwały budżetowej. Przy czym wskazać należy, że propozycje zmian zgłoszone przez organ wykonawczy nie są wiążące dla organu stanowiącego. W orzecznictwie sądów administracyjnych oraz stanowiskach organów nadzoru wykształciły się dwa przeciwstawne stanowiska w zakresie uprawnienia organów stanowiących do dokonywania zmian w budżecie jednostek samorządu terytorialnego. Pierwsze stanowisko zakłada, że organ stanowiący może wyłącznie przyjąć lub odrzucić przedłożony projekt, natomiast wszelkie zmiany wykraczające poza propozycje organu wykonawczego muszą zostać uzgodnione z tym organem. Drugie stanowisko zakłada, że organ stanowiący może dokonywać także innych zmian w uchwale budżetowej, a więc także tych zmian które nie są objęte zakresem wskazanym w projekcie uchwały o zmianie uchwały budżetowej zgłoszonej przez zarząd jednostki samorządu terytorialnego.

Jak wskazano wcześniej, propozycje zmiany w projekcie uchwały o zmianie uchwały budżetowej, nie są wiążące dla organu stanowiącego. Zdaniem niniejszej Izby, organ stanowiący może dokonywać zmian w budżecie zgodnie z propozycją zgłoszoną przez zarząd jednostki samorządu terytorialnego, jak również organ stanowiący jest uprawniony do dokonywania innych zmian w budżecie, również tych które nie są objęte w przekazanym przez zarząd jednostki projekcie. Jednakże wskazać należy, że organ stanowiący dokonując tych zmian związany jest treścią art. 240 ust. 2 ustawy o finansach publicznych, zgodnie z którym bez zgody zarządu jednostki samorządu terytorialnego organ stanowiący jednostki samorządu terytorialnego nie może wprowadzić w projekcie uchwały budżetowej jednostki samorządu terytorialnego zmian powodujących zmniejszenie dochodów lub zwiększenie wydatków i jednocześnie zwiększenie deficytu budżetu jednostki samorządu terytorialnego.

Ponadto wskazać należy, że organ stanowiący może dokonywać zmian w budżecie tylko w związku ze zgłoszoną propozycją przez zarząd, co oznacza że każdorazowo spełnienie tego warunku jest badane przez organ nadzoru. Oznacza to, że organ stanowiący może dokonywać także innych zmian w budżecie, a więc tych nie objętych inicjatywą organu wykonawczego, jednakże muszą one pozostać w związku ze zgłoszonym projektem uchwały o zmianie uchwały budżetowej. Każdy przypadek zmiany budżetu jest więc indywidulanie badany przez Kolegium Izby.

Przedstawiając powyższe, informuję jednocześnie, że stanowisko zaprezentowane w piśmie nie jest prawnie wiążącą wykładnią obowiązujących przepisów prawa, a stanowi jedynie pogląd tutejszej Izby w zakresie zagadnień objętych zapytaniem.

{Urząd Gminy Białe Błota, 2021-03-17, sygn. -}
{RIO Bydgoszcz, 2021-04-14, sygn. RIO-KW.DT-073-2/2021}

Chcesz lepiej rozumieć zasady rachunkowości budżetowej i finansów publicznych?

Zobacz aktualne szkolenia dla jednostek sektora finansów publicznych

ZOBACZ SZKOLENIA

Najnowsze interpretacje

Ewidencja różnic kursowych

2026-09-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 22 lipca 2026 r. w sprawie rozliczania różnic kursowych, wyjaśniam. Różnice …

Dowiedz się więcej…

Ujęcie środków w budżecie JST uzyskanych z Krajowego Funduszu Szkoleniowego

2026-09-14 / RIO Łódź
Stanowisko RIO Łódź: W odpowiedzi na pismo Pana Wójta zawierające wniosek o udzielenie wyjaśnienia: „czy środki otrzymane z Powiatowego Urzędu …

Dowiedz się więcej…

Kaucje za butelki jednak można klasyfikować także w § 443

2026-07-17 / RIO Poznań
Stanowisko RIO Poznań: W odpowiedzi na wniosek z dnia 19 czerwca 2026 r., dotyczący wskazania paragrafu klasyfikacji wydatków, w którym …

Dowiedz się więcej…

Ewidencja kaucji za butelki, ujmowanie jej bezpośrednio w koszty, kwalifikacja jako wydatek i dochód

2026-05-22 / RIO Olsztyn
Stanowisko RIO Olsztyn: Odpowiadając na pismo z dnia 12 maja 2026 roku zawierające prośbę o udzielenie wyjaśnienia w zakresie odpowiedzi …

Dowiedz się więcej…

Dochody ze zwrotu kaucji ujmujemy w § 097

2026-05-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 25 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w ochotniczej …

Dowiedz się więcej…

System kaucyjny w szkole

2026-05-15 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 18 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w szkole, …

Dowiedz się więcej…

Wydatek na wykup gruntu w ramach inwestycji drogowej

2026-05-13 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 27 marca 2026 r. w sprawie klasyfikacji wydatków związanych z wypłatą …

Dowiedz się więcej…

Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”

2026-04-07 / info
Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”1. Z promocji mogą skorzystać jednostki sektora finansów publicznych, zgłaszające swojego pracownika do uczestnictwa w …

Dowiedz się więcej…

Klasyfikowanie wydatków na kaucje za butelki

2026-03-10 / RIO Gdańsk
Stanowisko RIO Gdańsk: Pismem z dnia 9 lutego 2026 r., doręczonym do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku w dniu 11 …

Dowiedz się więcej…

Opłaty za wyżywienie w szkołach jako należność o charakterze publicznoprawnym

2025-07-23 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 10 czerwca 2025 r. w sprawie charakteru opłat za wyżywienie w …

Dowiedz się więcej…

Kontakt

Praxis-Logos
ul. Szeroka 142L / 2
04-277 Warszawa

tel. 608 702 241

kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

Szkolenia otwarte

Ofertę szkoleń otwartych publikujemy na naszej stronie tutaj https://interpretacjebudzetowe.pl/szkolenia/

Szkolenia zamknięte

Organizujemy szkolenia zamknięte, dopasowane do Państwa potrzeb.
Zapraszamy do kontaktu