Przejdź do treści

Szkolenia

które wspierają finanse publiczne

Interpretacje urzędowe

RIO, MF i inne organy

Książka

Ewidencja należności budżetowych

📧 kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

|

☎ 608 702 241

Co uwzględniać przy kwocie 100 mln zł jako zobowiązującej do prowadzenia audytu wewnętrznego?

2019-11-05
RIO Zielona Góra

Udostępnij

ZOBACZ ORYGINALNY TEKST

Stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Zielonej Górze:

Odpowiadając na wniosek z dnia 1 października 2019 r. (data wpływu do RIO – 4 października br.) w sprawie zapytania o treści: „Czy w związku z art. 278 ust. 3 – winno się dodawać dochody, przychody, wydatki i rozchody i wtedy, gdy powyższa suma przekracza 100 mln zł zatrudnić w jednostce audytora na umowę o pracę?; Czy jednak stosuje się rozgraniczenie zgodnie z art. 274 ust. 3, gdzie do wyliczenia obowiązku prowadzenia audytu wylicza się, iż suma dochodów i przychodów lub suma wydatków i rozchodów musi przekroczyć 40 mln. zł; I w takim razie jednostka może nadal podpisywać umowę z usługodawcą na prowadzenie audytu”, wyjaśniam co następuje:

zgodnie z art. 272 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2019 r., poz. 869 ze zm.) audyt wewnętrzny jest działalnością niezależną i obiektywną, której celem jest wspieranie kierownika jednostki w realizacji celów i zadań przez systematyczną ocenę kontroli zarządczej oraz czynności doradcze. Ocena, o której mowa wyżej dotyczy w szczególności adekwatności, skuteczności i efektywności kontroli zarządczej w jednostce. W jednostce samorządu terytorialnego zadania przypisane kierownikowi jednostki związane z audytem wewnętrznym wykonują odpowiednio: wójt, burmistrz, prezydent miasta, przewodniczący zarządu jednostki samorządu terytorialnego (art. 276 ustawy).

W myśl normy prawnej ujętej w art. 274 ust. 3 ustawy o finansach publicznych audyt wewnętrzny prowadzi się w jednostkach samorządu terytorialnego, jeżeli ujęta w uchwale budżetowej jednostki samorządu terytorialnego kwota dochodów i przychodów lub kwota wydatków i rozchodów przekroczyła wysokość 40 000 000 zł.

Audyt wewnętrzny prowadzi się również w jednostkach sektora finansów publicznych, których kierownicy podejmą decyzję o prowadzeniu audytu wewnętrznego.

Audyt wewnętrzny prowadzi: audytor wewnętrzny zatrudniony w jednostce albo usługodawca niezatrudniony w jednostce (art. 275 ustawy).

Ustawodawca w art. 278 ust. 3 ustawy o finansach publicznych określa, iż w jednostkach samorządu terytorialnego audyt wewnętrzny może być prowadzony przez usługodawcę, jeżeli ujęta w uchwale budżetowej jednostki samorządu terytorialnego kwota dochodów i przychodów oraz kwota wydatków i rozchodów jest niższa niż 100 000 000 zł.

W doktrynie na podstawie ww. przepisu ukształtował się pogląd, iż w jednostkach samorządu terytorialnego, jak też w związkach jednostek samorządu terytorialnego i w związkach metropolitalnych, audyt wewnętrzny może być prowadzony przez usługodawcę, jeżeli ujęta w uchwale budżetowej takiego podmiotu samorządowego kwota dochodów i przychodów oraz kwota wydatków i rozchodów jest niższa niż 100 000 000 zł. Zastosowane w treści art. 278 ust. 3 ustawy o finansach publicznych spójniki „i” łączące dochody z przychodami, a także wydatki z rozchodami, a następnie spójnik „oraz” łączący wyżej wskazane pary kategorii budżetowych oznaczają, że limit kwotowy 100 000 000 zł powinien być odnoszony do całej uchwały budżetowej. Przekroczenie tego limitu, niezależnie czy w momencie uchwalania budżetu, czy w chwili jego nowelizacji skutkującej podwyższeniem którejkolwiek z kwot (dochodów, przychodów, wydatków, rozchodów), kreuje obowiązek zatrudnienia audytora wewnętrznego w jednostce samorządu terytorialnego (związku tych jednostek lub związku metropolitalnym).

Zgodnie z art. 279 ust. 3 tej ustawy umowę z usługodawcą jednostka sektora finansów publicznych zawiera na okres co najmniej roku. Ponadto określone skutki prawne wynikają z art. 275 ustawy o finansach publicznych, który określa alternatywnie i rozłącznie dwa sposoby prowadzenia audytu wewnętrznego w jednostce sektora finansów publicznych, o czym przesądza zastosowanie w jego treści spójnika „albo”. Zatem, dopóki nie nastąpi rozwiązanie umowy z usługodawcą prowadzącym audyt wewnętrzny w jednostce samorządu terytorialnego (związku jednostek samorządu terytorialnego lub związku metropolitalnym), dopóty nie można w niej zatrudnić audytora wewnętrznego.

Uprawnienie do prowadzenia audytu wewnętrznego przez usługodawcę w jednostkach samorządu terytorialnego, ich związkach oraz związkach metropolitalnych ustawodawca ograniczył jedynie do kryterium wartościowego. (patrz: komentarz do art. 278 ustawy o finansach publicznych – Ofiarski Zbigniew, LEX).

Jednocześnie podkreślam, że ww. wyjaśnienia udzielone przez Izbę nie są wiążące dla wnioskującego o udzielenie wyjaśnień i nie stanowią również wykładni obowiązujących przepisów prawa w zakresie opisywanym we wniosku.

{Urząd Gminy w Kłodawie, 2019-10-01, sygn. -}

{Regionalna Izba Obrachunkowa w Zielonej Górze, 2019-11-05, sygn. RIO.II.K.071.23.2019}

Chcesz lepiej rozumieć zasady rachunkowości budżetowej i finansów publicznych?

Zobacz aktualne szkolenia dla jednostek sektora finansów publicznych

ZOBACZ SZKOLENIA

Najnowsze interpretacje

Ewidencja różnic kursowych

2026-09-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 22 lipca 2026 r. w sprawie rozliczania różnic kursowych, wyjaśniam. Różnice …

Dowiedz się więcej…

Ujęcie środków w budżecie JST uzyskanych z Krajowego Funduszu Szkoleniowego

2026-09-14 / RIO Łódź
Stanowisko RIO Łódź: W odpowiedzi na pismo Pana Wójta zawierające wniosek o udzielenie wyjaśnienia: „czy środki otrzymane z Powiatowego Urzędu …

Dowiedz się więcej…

Kaucje za butelki jednak można klasyfikować także w § 443

2026-07-17 / RIO Poznań
Stanowisko RIO Poznań: W odpowiedzi na wniosek z dnia 19 czerwca 2026 r., dotyczący wskazania paragrafu klasyfikacji wydatków, w którym …

Dowiedz się więcej…

Ewidencja kaucji za butelki, ujmowanie jej bezpośrednio w koszty, kwalifikacja jako wydatek i dochód

2026-05-22 / RIO Olsztyn
Stanowisko RIO Olsztyn: Odpowiadając na pismo z dnia 12 maja 2026 roku zawierające prośbę o udzielenie wyjaśnienia w zakresie odpowiedzi …

Dowiedz się więcej…

Dochody ze zwrotu kaucji ujmujemy w § 097

2026-05-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 25 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w ochotniczej …

Dowiedz się więcej…

System kaucyjny w szkole

2026-05-15 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 18 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w szkole, …

Dowiedz się więcej…

Wydatek na wykup gruntu w ramach inwestycji drogowej

2026-05-13 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 27 marca 2026 r. w sprawie klasyfikacji wydatków związanych z wypłatą …

Dowiedz się więcej…

Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”

2026-04-07 / info
Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”1. Z promocji mogą skorzystać jednostki sektora finansów publicznych, zgłaszające swojego pracownika do uczestnictwa w …

Dowiedz się więcej…

Klasyfikowanie wydatków na kaucje za butelki

2026-03-10 / RIO Gdańsk
Stanowisko RIO Gdańsk: Pismem z dnia 9 lutego 2026 r., doręczonym do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku w dniu 11 …

Dowiedz się więcej…

Opłaty za wyżywienie w szkołach jako należność o charakterze publicznoprawnym

2025-07-23 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 10 czerwca 2025 r. w sprawie charakteru opłat za wyżywienie w …

Dowiedz się więcej…

Kontakt

Praxis-Logos
ul. Szeroka 142L / 2
04-277 Warszawa

tel. 608 702 241

kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

Szkolenia otwarte

Ofertę szkoleń otwartych publikujemy na naszej stronie tutaj https://interpretacjebudzetowe.pl/szkolenia/

Szkolenia zamknięte

Organizujemy szkolenia zamknięte, dopasowane do Państwa potrzeb.
Zapraszamy do kontaktu