Przejdź do treści

Szkolenia

które wspierają finanse publiczne

Interpretacje urzędowe

RIO, MF i inne organy

Książka

Ewidencja należności budżetowych

📧 kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

|

☎ 608 702 241

Umowa użyczenia lokalu przez gminę – kto płaci podatek od użyczonej części nieruchomości?

2020-02-27
RIO Warszawa

Udostępnij

ZOBACZ ORYGINALNY TEKST

Pytanie:

Zwracam się z uprzejmą prośbą o przedstawienie stanowiska Państwa w niżej przedstawionej sprawie.

Na terenie funkcjonowania garnizonu mazowieckiego w związku ze zmianami strukturalnymi w jednostkach organizacyjnych Komendy Wojewódzkiej Policji z siedzibą w Radomiu, w ramach zapewnienia dostępu mieszkańcom do policjantów/dzielnicowych tworzone są na terenie gmin tzw. Punkty Przyjęć Interesantów.

W większości przypadków ww. PPIn działają w budynkach Urzędu Gminy. Dla ustalenia zasad ich funkcjonowania zostały zawarte umowy użyczenia, na podstawie których używane jest jedno pomieszczenie biurowe w określonych dniach i godzinach np.;

– 1 raz w tygodniu: czwartek od godz.9.00 do godz. 12.00.

– 2 razy w tygodniu: wtorek, piątek od 11.00 do godz. 13.00.

Zgodnie z zawartą umową Policja z tytułu używania pomieszczenia nie ponosi żadnych kosztów eksploatacyjnych. Używanie tych pomieszczeń jest całkowicie bezpłatne.

Z uwagi, iż pomieszczenia te są w znikomym stopniu wykorzystywane przez Policję i nie znajdują się w nim żadne akta czy dokumenty, i często występujących trudnościach lokalowych gmin, w poszczególnych umowach został wprowadzony zapis, że w pozostałym czasie pomieszczenie będzie wykorzystywane dla potrzeb Gmin.

W zaistniałych sytuacjach, z uwagi na zawarte umowy użyczenia pomieszczeń i krótkotrwałe/okresowe ich używanie w określonych dniach i godzinach przez Policję, a także często wspólne wykorzystywanie tego pomieszczenia zarówno dla potrzeb Policji jak i Gminy zachodzi wątpliwość, że KWP zs. w Radomiu jest zobowiązana do składania deklaracji na podatek od nieruchomości. Czy w przypadku nie złożenia takiej deklaracji jednostka Policji nie naruszy przepisów Ordynacji podatkowej.
Przedstawiając powyższe, mając na względzie właściwe realizowanie zapisów ustawy Ordynacji podatkowej proszę jak na wstępie.

Stanowisko RIO Warszawa:

W nawiązaniu do wniosku o udzielenie wyjaśnienia, który wpłynął do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Warszawie dnia 29 stycznia 2020 roku, należy stwierdzić, że zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 4 lit. a ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz.U. z 2019r., poz. 1170 z późn. zm.) podatnikami podatku od nieruchomości są osoby fizyczne, osoby prawne, jednostki organizacyjne, w tym spółki nieposiadające osobowości prawnej, będące:
1) właścicielami nieruchomości lub obiektów budowlanych;
2) posiadaczami samoistnymi nieruchomości lub obiektów budowlanych;
3) użytkownikami wieczystymi gruntów;
4) posiadaczami nieruchomości lub ich części albo obiektów budowlanych lub ich części, stanowiących własność Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego, jeżeli posiadanie wynika z umowy zawartej z właścicielem.

Z Pana pisma wynika, że może mieć miejsce sytuacja wyżej wymieniona w pkt 4. Tak więc podatnikiem podatku od nieruchomości, jest podmiot, który zawarł umowę ze Skarbem Państwa, lub jednostką samorządu terytorialnego, bądź też posiada nieruchomość na podstawie innego tytułu prawnego, jako posiadacz zależny. Posiadaczem zależnym jest ten, kto włada rzeczą w zakresie innego prawa niż prawo własności, na przykład użytkowania, zastawu, najmu, dzierżawy, ale także ten kto ma inne prawo, z którym łączy się określone władztwo nad cudzą rzeczą, jak np. biorący daną rzecz do używania na podstawie umowy użyczenia (patrz: Wyrok WSA w Warszawie z dnia 20 stycznia 2017, sygn. VI SA/Wa 1108/16),

Zgodnie z art. 710 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz.U. z 2019 r., poz. 1145 z późn. zm.) przez umowę użyczenia użyczający zobowiązuje się zezwolić biorącemu, przez czas oznaczony lub nieoznaczony, na bezpłatne używanie oddanej mu w tym celu rzeczy.

Tak więc w zakresie nieruchomości lub ich części albo obiektów budowlanych lub ich części, stanowiących własność Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego, obowiązek podatkowy spoczywa zawsze na posiadaczu nieruchomości. Jak wynika z przytoczonej definicji ustawowej i orzeczenia sądowego, umowa użyczenia jest także traktowana jako jedna z form przeniesienia posiadania, więc na biorącym w użyczenie nieruchomość lub jej część ciąży obowiązek podatkowy. Jeżeli natomiast z zawartej umowy wynikałoby, jak stwierdził Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu w wyroku z dnia 28 sierpnia 2019 roku (sygn. I SA/Op 207/19), że nie przeniesiono na taki podmiot posiadania nieruchomości, któremu można przypisać cechę posiadania zależnego, lecz ma on jedynie prawo korzystać z nieruchomości Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego w zakresie odpowiadającym posiadaniu służebności, nie będzie mógł być uznany za podatnika tego podatku.
Zatem dla ustalenia obowiązku podatkowego istotne znaczenie będą miały postanowienia konkretnych umów.

Jednocześnie należy zaznaczyć, że Regionalna Izba Obrachunkowa w Warszawie nie ma uprawnień do dokonywania powszechnie, obowiązującej wykładni przepisów prawa.

W związku z tym niniejsze wyjaśnienie należy traktować jako stanowisko Izby, które nie jest wiążące dla wnioskującego o udzielenie wyjaśnienia, jak również dla organów rozstrzygających w konkretnych sprawach.

{Regionalna Izba Obrachunkowa w Warszawie, 2020-02-27, sygn. WA.43.4.2020}
{Komenda Wojewódzka Policji z siedzibą w Radomiu, 2020-01-29, sygn. IR-781/2020}

 

 

 

 

 

 

 

 

c2,4° 02,7. O.? 20,10

Chcesz lepiej rozumieć zasady rachunkowości budżetowej i finansów publicznych?

Zobacz aktualne szkolenia dla jednostek sektora finansów publicznych

ZOBACZ SZKOLENIA

Najnowsze interpretacje

Ewidencja różnic kursowych

2026-09-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 22 lipca 2026 r. w sprawie rozliczania różnic kursowych, wyjaśniam. Różnice …

Dowiedz się więcej…

Ujęcie środków w budżecie JST uzyskanych z Krajowego Funduszu Szkoleniowego

2026-09-14 / RIO Łódź
Stanowisko RIO Łódź: W odpowiedzi na pismo Pana Wójta zawierające wniosek o udzielenie wyjaśnienia: „czy środki otrzymane z Powiatowego Urzędu …

Dowiedz się więcej…

Kaucje za butelki jednak można klasyfikować także w § 443

2026-07-17 / RIO Poznań
Stanowisko RIO Poznań: W odpowiedzi na wniosek z dnia 19 czerwca 2026 r., dotyczący wskazania paragrafu klasyfikacji wydatków, w którym …

Dowiedz się więcej…

Ewidencja kaucji za butelki, ujmowanie jej bezpośrednio w koszty, kwalifikacja jako wydatek i dochód

2026-05-22 / RIO Olsztyn
Stanowisko RIO Olsztyn: Odpowiadając na pismo z dnia 12 maja 2026 roku zawierające prośbę o udzielenie wyjaśnienia w zakresie odpowiedzi …

Dowiedz się więcej…

Dochody ze zwrotu kaucji ujmujemy w § 097

2026-05-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 25 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w ochotniczej …

Dowiedz się więcej…

System kaucyjny w szkole

2026-05-15 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 18 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w szkole, …

Dowiedz się więcej…

Wydatek na wykup gruntu w ramach inwestycji drogowej

2026-05-13 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 27 marca 2026 r. w sprawie klasyfikacji wydatków związanych z wypłatą …

Dowiedz się więcej…

Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”

2026-04-07 / info
Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”1. Z promocji mogą skorzystać jednostki sektora finansów publicznych, zgłaszające swojego pracownika do uczestnictwa w …

Dowiedz się więcej…

Klasyfikowanie wydatków na kaucje za butelki

2026-03-10 / RIO Gdańsk
Stanowisko RIO Gdańsk: Pismem z dnia 9 lutego 2026 r., doręczonym do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku w dniu 11 …

Dowiedz się więcej…

Opłaty za wyżywienie w szkołach jako należność o charakterze publicznoprawnym

2025-07-23 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 10 czerwca 2025 r. w sprawie charakteru opłat za wyżywienie w …

Dowiedz się więcej…

Kontakt

Praxis-Logos
ul. Szeroka 142L / 2
04-277 Warszawa

tel. 608 702 241

kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

Szkolenia otwarte

Ofertę szkoleń otwartych publikujemy na naszej stronie tutaj https://interpretacjebudzetowe.pl/szkolenia/

Szkolenia zamknięte

Organizujemy szkolenia zamknięte, dopasowane do Państwa potrzeb.
Zapraszamy do kontaktu