Przejdź do treści

Szkolenia

które wspierają finanse publiczne

Interpretacje urzędowe

RIO, MF i inne organy

Książka

Ewidencja należności budżetowych

📧 kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

|

☎ 608 702 241

Jaki organ jest właściwy do podjęcia decyzji odnośnie dokonywania wpłaty dodatkowej w wysokości do 2,5% wynagrodzenia?

2020-07-29
RIO Bydgoszcz

Udostępnij

ZOBACZ ORYGINALNY TEKST

Pytanie:

W związku z objęciem jednostek samorządu terytorialnego obowiązkowym przystąpieniem do PPK z dniem 1 stycznia 2021 r. Powiat Żniński zwraca się z zapytaniem dotyczącym treści art. 26 ustawy z dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych (Dz. U. poz. 2215 z późn. zm.). Jaki organ jest właściwy do podjęcia decyzji odnośnie dokonywania wpłaty dodatkowej w wysokości do 2,5% wynagrodzenia?

Stanowisko RIO Bydgoszcz:

W odpowiedzi na pytanie z dnia 30 czerwca 2020 r. (wpływ do tut. Izby w dniu 3 lipca 2020 r.) dotyczące wskazania organu właściwego do podjęcia decyzji odnośnie dokonywania wpłaty dodatkowej w wysokości do 2,5% w umowie o zarządzanie PPK, Regionalna Izba Obrachunkowa w Bydgoszczy wyjaśnia co następuje: Zgodnie z art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych (t.j. Dz. U. z 2019 r., poz. 1282) stosuje się ją do pracowników samorządowych zatrudnionych w starostwach powiatowych oraz powiatowych jednostkach organizacyjnych. Z kolei stosownie do treści art. 7 pkt 3 tejże ustawy, czynności w sprawach z zakresu prawa pracy za jednostki, wykonuje (w przypadku starostwa powiatowego) starosta w urzędzie jednostki samorządu terytorialnego – wobec pozostałych pracowników urzędu oraz wobec kierowników samorządowych jednostek organizacyjnych innych niż wymienione w pkt 1 i 2 tegoż przepisu. Ustawa z dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych (Dz. U. z 2018 r., poz. 2215 ze zm.) nie wprowadza w tym zakresie odmiennego uregulowania, wskazując w art. 2 ust. 1 pkt 21 lit. a), że przez podmiot zatrudniający rozumie się pracodawcę, o którym mowa w art. 3 Kodeksu pracy. Mając na względzie powyższe stwierdzić należy, że dla pracownika zatrudnionego w starostwie powiatowym pracodawcą jest starostwo. Również dla starosty, wicestarosty i członków zarządu powiatu pracodawcą jest starostwo powiatowe (art. 9 ust. 1). W imieniu starostwa funkcje pracodawcy wykonuje starosta. Zawarcie umowy o zarządzanie PPK jest obowiązkowe dla podmiotu zatrudniającego. Wobec powyższego także jednostki sektora finansów publicznych będą miały obowiązek tworzenia pracowniczych planów kapitałowych (PPK) od początku 2021 roku. Ustawa nie wprowadza rozróżnienia w pojęciach „osoby zatrudnionej” i „podmiotu zatrudniającego”. W ocenie Izby umowa o zarządzanie PPK obejmować będzie zatem wszystkie osoby, dla których podmiotem zatrudniającym jest starostwo powiatowe – zarówno starostę, członków zarządu jak i pozostałych pracowników samorządowych. Wobec powyższego w ocenie Izby organem uprawnionym do zawierania umów w imieniu Starostwa Powiatowego o zarządzanie PPK, w tym do zadeklarowania wpłat dodatkowych, o których mowa w art. 26 ust. 2 ustawy o PPK, będzie Starosta. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że to organ stanowiący uchwala budżet Powiatu. Zatem to w jego kompetencji leży kwestia finansowania wynagrodzeń pracowników oraz zabezpieczenia środków na dokonywanie wpłaty dodatkowej do PPK.
Stanowisko zaprezentowane w piśmie nie jest prawnie wiążącą wykładnią obowiązujących przepisów prawa, a stanowi jedynie pogląd tutejszej Izby w zakresie zagadnień objętych zapytaniem.

{Starostwo Powiatowe w Żninie, 2020-06-30, sygn. FN.2425.1.3.2020}

{RIO Bydgoszcz, 2020-07-29, sygn. RIO-NR-N-432-2/2020}

Chcesz lepiej rozumieć zasady rachunkowości budżetowej i finansów publicznych?

Zobacz aktualne szkolenia dla jednostek sektora finansów publicznych

ZOBACZ SZKOLENIA

Najnowsze interpretacje

Ewidencja różnic kursowych

2026-09-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 22 lipca 2026 r. w sprawie rozliczania różnic kursowych, wyjaśniam. Różnice …

Dowiedz się więcej…

Ujęcie środków w budżecie JST uzyskanych z Krajowego Funduszu Szkoleniowego

2026-09-14 / RIO Łódź
Stanowisko RIO Łódź: W odpowiedzi na pismo Pana Wójta zawierające wniosek o udzielenie wyjaśnienia: „czy środki otrzymane z Powiatowego Urzędu …

Dowiedz się więcej…

Kaucje za butelki jednak można klasyfikować także w § 443

2026-07-17 / RIO Poznań
Stanowisko RIO Poznań: W odpowiedzi na wniosek z dnia 19 czerwca 2026 r., dotyczący wskazania paragrafu klasyfikacji wydatków, w którym …

Dowiedz się więcej…

Ewidencja kaucji za butelki, ujmowanie jej bezpośrednio w koszty, kwalifikacja jako wydatek i dochód

2026-05-22 / RIO Olsztyn
Stanowisko RIO Olsztyn: Odpowiadając na pismo z dnia 12 maja 2026 roku zawierające prośbę o udzielenie wyjaśnienia w zakresie odpowiedzi …

Dowiedz się więcej…

Dochody ze zwrotu kaucji ujmujemy w § 097

2026-05-22 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 25 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w ochotniczej …

Dowiedz się więcej…

System kaucyjny w szkole

2026-05-15 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 18 marca 2026 r. w sprawie funkcjonowania systemu kaucyjnego w szkole, …

Dowiedz się więcej…

Wydatek na wykup gruntu w ramach inwestycji drogowej

2026-05-13 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 27 marca 2026 r. w sprawie klasyfikacji wydatków związanych z wypłatą …

Dowiedz się więcej…

Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”

2026-04-07 / info
Regulamin promocji „Zniżka 30% za polecenie”1. Z promocji mogą skorzystać jednostki sektora finansów publicznych, zgłaszające swojego pracownika do uczestnictwa w …

Dowiedz się więcej…

Klasyfikowanie wydatków na kaucje za butelki

2026-03-10 / RIO Gdańsk
Stanowisko RIO Gdańsk: Pismem z dnia 9 lutego 2026 r., doręczonym do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku w dniu 11 …

Dowiedz się więcej…

Opłaty za wyżywienie w szkołach jako należność o charakterze publicznoprawnym

2025-07-23 / RIO Katowice
Stanowisko RIO Katowice: W odpowiedzi na wniosek z dnia 10 czerwca 2025 r. w sprawie charakteru opłat za wyżywienie w …

Dowiedz się więcej…

Kontakt

Praxis-Logos
ul. Szeroka 142L / 2
04-277 Warszawa

tel. 608 702 241

kontakt@InterpretacjeBudzetowe.pl

Szkolenia otwarte

Ofertę szkoleń otwartych publikujemy na naszej stronie tutaj https://interpretacjebudzetowe.pl/szkolenia/

Szkolenia zamknięte

Organizujemy szkolenia zamknięte, dopasowane do Państwa potrzeb.
Zapraszamy do kontaktu