Zakupy poczęstunku przez jednostki nie prowadzące żadnej działalności żywieniowej

Stanowisko RIO Wrocław:

W odpowiedzi na wniosek z dnia 27 maja br. o udzielenie wyjaśnienia w zakresie stosowania przepisów o finansach publicznych, w tym przypadku przepisów rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych (Dz.U. z 2014 r. poz. 1053 z późn. zm.) w zakresie stosowania paragrafu „422 Zakup materiałów i wyposażenia”, przez jednostki organizacyjne Powiatu Wrocławskiego nie prowadzące żadnej działalności żywieniowej, a nabywające napoje i artykuły spożywcze przeznaczone do konsumpcji podczas różnego rodzaju spotkań, narad czy komisji oraz na potrzeby sekretariatów.

Zdaniem Izby, zaprezentowany przez Powiat sposób klasyfikowania w/w wydatków związanych z zakupem artykułów spożywczych należy uznać za nieprawidłowy. Powyższe potwierdza treść objaśnień do paragrafu „421 Zakup materiałów i wyposażenia”, zgodnie z którym nie zalicza się do niego zakupu środków żywności. Jednocześnie treść objaśnień do paragrafu „422 Zakup środków żywności” jednoznacznie wskazują, że obejmuje on pełne wydatki na zakup produktów żywnościowych. Powyższe stanowisko Izby potwierdza treść pisma Ministerstwa Finansów z dnia 15 maja 2015 r., znak BPI.402.7.5.MLV.2015 (stanowiące wyjaśnienie wątpliwości zgłoszonych do projektu rozporządzenia przez Rządowe Centrum Legislacji z dnia 21 kwietnia 2015 r. znak RCL.DPG.555.20/2015) w którym wskazano m.in. „że wszystkie wydatki na artykuły spożywcze, z wyjątkiem wydatków na wyżywienie uczestników szkoleń, klasyfikowanych w paragrafach 455 i 470, należy klasyfikować w paragrafie „422 Zakup środków żywności”.

{Starostwo Powiatowe we Wrocławiu, 2016-05-27, sygn. nieznana}
{RIO Wrocław, 2016-06-13, sygn. P.WR.54.25.2016}